Temat: dla czego McDonald's naciąga krakowian...
On Thu, 12 Jul 2007 21:37:05 +0200, Michał Dwużnik
<Michal{dot}Dwuznik{at}cern{dot}ch@think.before.replying> wrote:
[color=blue]
>Padłem. Wypowiedzi kulinarne człowieka który do ugotowania bigosu
>potrzebuje PRZEPIS
>są, erm, mało miarodajne...[/color]
No wiesz, 'weź co masz pod reką' to też przepis.
Ale, żeby moonik się ucieszył, to sięgąłem do literatury.
' Kuchia Polska' wydanie XXX, PWE 1988
Bigos Polski
Składniki:
- 40 dag kapusty kwaszonej
- 10 dag chudego, wędzonego boczku
- 40 dag kapusty cukrowej
- 0.5 dag suszonych grzybów
- 20 dag wieprzowiny bez kości
- 20 dag cielęciny bez kości
- 3 dag tłuszczu
- 25 dag kiełbasy
- 5 dag słoniny
- 5 dag cebuli
- 1 dag mąki
- sól, pieprz, cukier.
Dodając do tego wodę otrzymujemy około 2,5 kg gotowego bigosu, w
którym tłuszczu jest:
- 3 dag...
Źródło: wirtualna.warszawa.pl/forum/showthread.php?t=30881