Temat: Dolnoślązacy tworzą swoją książkę kucharską
Dolnoślązacy tworzą swoją książkę kucharską Prawdziwa kuchnia dolnoslaska juz nie istnieje. Wysiedlono ja po
wojnie wraz z ludzmi na Zachod. To co sie teraz tworzy jest zlepkiem
receptur z calej przedwojennej i powojennej Polski.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,72,76379774,76379774,Dolnoslazacy_tworza_swoja_ksiazke_kucharska.html
Temat: Cos zjesc we Wroclawiu?
Hej! "Kartysta" <karty@poczta.fmnapisał w wiadomości | Czy macie jakies regionalizmy kulinarne, ktore wartoby zjesc? Idz do Marche na rogu Pilsudzkiego i Swidnickiej. Bedziesz naprawde zadowolony. Najesz sie spokojnie za 30 zl na maksa. Duzy wybor i niezle wrazenie. POLECAM! Swoją drogą - on pyta o regionalizmy... Jest coś takiego, jak kuchnia dolnośląska? Hmmm...
Źródło: topranking.pl/1800/cos,zjesc,we,wroclawiu.php
Temat: Wątek Miłośników Wrocławia.
miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4976615.html A tu swietna stronka, przepisy historia, rozne opowiesci. We wroclawskiej kuchni sa wplywy niemieckiego Slaska , poznanskie, lwowskie , wilenskie... www.dolnoslaskistol.pl/ Cytat : Kuchnia dolnośląska dziś nie istnieje. Tradycja przyrządzania potraw i związane ze stołem obyczaje, kształtujące się na Dolnym Śląsku przez wiele stuleci, zostały raptownie przerwane w roku 1945, w wyniku II wojny światowej. Nowi mieszkańcy tutejszych miast i wsi, przybywający z różnych stron Polski i świata, przywieźli ze sobą własną tradycję kulinarną. Na wielu stołach dolnośląskich domów spotkały się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16726,23807065,23807065,Watek_Milosnikow_Wroclawia_.html
Temat: Kuchnia regionalna
kuchnia dolnoslaska Szklachetna idea spacerownika, ale po przepisy trzeba leciec do starych gazet, zwiazkow wypedzonych lub ksiatki Sobela o kuchni wroclawskiej. Tak jak ktos juz napisal, na Dolnym Slasku miala miejsce prawie kompletna wymiana ludnosci i raczej nie wyglada na to, by w czasie dwoch pokolen powstaly tu jakies specyficzne tradycje kulinarne. Dalej przewaga pierogow i kutii. Co do roznic miedzy Gornym i Dolnym Slaskiem, to byly one...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,85189986,85189986,Kuchnia_regionalna.html