Temat: ...Ryż...
Ryż w kuchni koreańskiej
Górzysty i malowniczy kraj, jakim jest Korea, jest także miejscem uprawy ryżu. Zboże to, podobnie jak w innych krajach azjatyckich, stanowi bardzo ważny element jedzenia. Hodowany tam od tysięcy lat, jest nie tylko składnikiem wielu potraw, ale także z biegiem czasu nabrał specyficznej symboliki. Kuchnia koreańska jest bardzo zdrowa, ponieważ składa się w większej mierze z warzyw, ryżu i dużej ilości pikantnych przypraw, w tym żeńszenia. Ten ostatni jest dodawany niemal do wszystkiego. Ponadto kuchnia ta jest niskokaloryczna.
Każdy Koreańczyk wie, że na wszelkie ważne okazje, należy przygotować specjalne dania. Taki zwyczaj panuje na terenie całego kontynentu azjatyckiego. Z okazji przeprowadzki, nabycia domu, Nowego...
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=62
Temat: Zabawa w skojarzenia
zwierzęta --> kuchnia koreańska
Źródło: zswladek.fora.pl/a/a,239.html
Temat: Charakterystyka kuchni azjatyckiej
...sposób przygotowania dań: gotowanie na parze, podsmażanie i smażenie na głębokim oleju. Bardzo charakterystyczne jest też przykładowo przyprawianie świeżego mięsa i warzyw imbirem, czosnkiem i sosem sojowym. Kuchnia nazywana azjatycką posiada wiele wspomnianych wyżej wspólnych cech, jednak każdy kraj ma swoje charakterystyczne zwyczaje jak i potrawy. Poniżej zapraszamy do poznania niezwykłości wybranych kuchni orientalnych. Kuchnia koreańska Jak praktycznie we wszystkich kuchniach azjatyckich – także w Korei podanie posiłków jest niesamowicie istotne, niektórzy uważają to wręcz za rodzaj sztuki. Rozmaitość tradycyjnych potraw powoduje niespotykaną wręcz kolorystykę posiłków. Charakterystyczne w kuchni koreańskiej jest to, że jada się surowe ryby, a także mięso. Także tutaj spotkamy się z pięcioma smakami: słodkim, słonym,...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=635
Temat: : Wymyślcie mi... (S.A.M)
...magi ani zaawansowanej technologi) przed czymś takim: Morzem płynie sobie statek królestwa X. Płynie sobie przez akweny, gdzie szaleje morska rasa Y przekupiona przez królestwo Z. Grupa Y-ków podpływa do statku od dołu, wywierca wiertłami / wyrąbuje toporami (wszystko jedno, jak długo im to zajmie, oni mają czas) kilka pokaźnych otworów w kadłubie. Statek idzie na dno. 2) Czytam sobie książkę kucharską koreańską. Generalnie kuchnia koreańska kształtowana była przez trzy rzeczy: a) Kraj ten kolejno napadli: Chińczycy, Mongołowie, Japończycy i Mandżuży zostawiając po sobie góry zabitych Koreańczyków i własne przepisy. b) Kraj jest blisko morza, w okolicy, która obfituje w ryby. Nadaje się do hodowli zwierząt, które koreańczycy jedzą ze smakiem. c) Jak nigdzie indziej w Azji w Korei przyjął się buddyzm. Buddyzm zakazuje zjadania zwierząt...
Źródło: forum.tanuki.pl/viewtopic.php?t=1626
Temat: Zabawa w skojarzenia
kuchnia koreańska -> chińczyki
Źródło: zswladek.fora.pl/a/a,239.html