Temat:
Hm..w tym sęk, że nikt nie pokusił się o wyodrębnienie kujawskiej kuchni i napisanie jakiejkolwiek książki kulinarnej.A szkoda -kolejny minus w promocji regionu, ale nie jest tragicznie bo przepisy mozna znaleźć. Kuchnia kujawska - co jadano?
Z racji swojego położenia
Źródło: stowarzyszeniebastion.fora.pl/a/a,2518.html
Temat:
Znalezione ''na szybko'' Kuchnia kujawska łączy w sobie wpływy wielkopolskie i pomorskie. To region zasobny w jeziora (blisko 600), łąki i lasy, stąd dużo tu grzybów (szczególnie w Borach Tucholskich). Prężna gospodarka rolna gwarantowała dużo mięs zwierząt hodowlanych, a żyzna ziemia zwana od swej barwy czarnoziemem bagnistym dawała obfite plony. Ryby na Kujawach W kuchni kujawskiej dominują ryby i drób, głównie kaczki i gęsi –...
Źródło: stowarzyszeniebastion.fora.pl/a/a,2518.html
Temat:
Bez obawy,nie będzie to temat wymiany przepisów kulinarnych.Chciałbym Was zapytać o potrawy rodem z Kujaw i tradycje z tym związane.Dosyć często spotykam się z opinią,że kuchnia kujawska jest...słodka - cukier w sałatce,cukier w zupie.O czerninie też krążą legendy Nie jadłem i raczej szybko do ust nie włożę U mnie dominuje kuchnia wschodnia i pewne krwiste jadło jest mi obce,ale kaszanką nie pogardzę Jak to jest u Was?
Źródło: stowarzyszeniebastion.fora.pl/a/a,2518.html