Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Witam. Mam wielką chęć przygotowania całego kurczaka wg. przepisu "Weekendowy kurczak aromatyczny Dziadka " Doszedłem do fazy parzenia i mam problem, ponieważ nigdzie nie udało mi się kupić termometru do mierzenie tem. wewnątrz kurczaczka . Wg. przepisu obniżamy temperaturę wody do około 75 - 80 st.C i parzymy do osiągnięcia wewnątrz najgrubszego mięśnia t j. piersi, temp. 65 - 68 st. C (ze względu na ptasią grypę proponuję temp. wewnątrz 72 - 73 st.C). Możecie powiedzieć mniej więcej jak długo to musi...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500
Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Witam. Gzie mogę znaleść psrzepis na tego kurczaka? Bo w dziale wędzonki drobiowe znalazłem tylko " Kurczak aromatyczny Dziadka część II" Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500
Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
W przepisie na " Kurczak aromatyczny Dziadka II autor pisze "Żeby był bardziej aromatyczny do solanki dodaję listek laurowy pieprz ziarnkowy, oczywiście zaparzając to". Czy może ktoś mnie oświecić jak to się robi? Parzyć jak ziółka?, ile wody?, ile listka?, ile pieprzu? jak długo parzyć? itp
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500
Temat: ... przy ogrodowym stole i grillu
Witam, Wiem,że stosuje sie parzenie i następnie wędzenie drobiu (" Kurczak aromatyczny Dziadka" patrz strona główna), mięso jednak po takiej jest co prawda aromatyczne, nie jest jednak kruche. Myślę, że efekt jak chcesz osiągnąć to nie spalone ale dobrze wypieczone mięso, bez czerwonego mięsa przy kości. Ja zawsze marynuję mięso surowe. Moim skromnym zdaniem, białko ścięte we wierzchniej części mięsa, może utrudnić wchłanianie marynaty.Sok z cytryny i oliwa z oliwek jako baza do...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2139
Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
temat to Kurczak aromatyczny Dziadka to po pierwsze po drugi ociekanie to ociekanie nie robisz tego w wedzarni a osuszanie to osuszanie , dodam ze wedzenie to wedzenie wez kuraka i osuszaj 5 godz a potem go uwedz ciekawe czy bedzie fajny
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500
Temat: Kaczka pieczona.
Bardzo często zdarza się, że kaczka po upieczeniu jest bardzo sucha, pomijając fakt, że w zasadzie mięsa na niej nie ma zbyt wiele. Ostatnio zrobiliśmy kaczkę nieco inaczej niż zwykle, wzorując się na przepisie na weekendowy kurczak aromatyczny Dziadka. Kaczka 24godziny "pływała" w solance, następnie została sparzona (skład solanki i temp. parzenia w przepisie Dziadka) przed pieczeniem. Co ciekawe, nawet po przekroczeniu temp. 71st.C. w najgrubszym miejscu, z dziurki po wyjęciu termometru nadal wypływał czerwono-szary płyn. Po sparzeniu kaczka została nadziana i natarta majerankiem i powędrowała natychmiast do piekarnika, gdzie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1996